Regenwater afkoppelen

Afkoppelen van regenwater op riolering

Wat is afkoppelen van regenwater?

Afkoppeling van het regenwater wilt zeggen dat je regenwater wordt gescheiden, zodat het niet meer samen met het afvalwater in het riool voor  afvalwater terecht komt. Het afvalwater gaat via de riolering naar een waterzuiveringsinstallatie. Het hemelwater wordt afgevoerd naar een beek, rivier of grootschalig infiltratiegebied.

Wanneer is scheiding van afvalwater en regenwater verplicht?

Bij een grote renovatie van de woning en bij de heraanleg van de riool in jouw straat, zal je verplicht worden om je regenwater af te koppelen, zodat het niet meer samen met het vuilwater in de afvalwaterriolering terechtkomt. Het regenwater moet afgekoppeld worden op het moment dat de rioleringswerken in jouw straat zijn uitgevoerd. Je wordt daar trouwens ruim op tijd van op de hoogte gebracht. Jouw rioolbeheerder belegt dan eerst een informatievergadering met alle bewoners.

Als je een nieuw huis bouwt of aan het verbouwen bent, dan moet je je afvoerbuizen verplicht metéén aanpassen – zodat ze klaar liggen. Daarvoor geldt de ‘Gewestelijke stedenbouwkundige verordening Hemelwater’. In bepaalde gevallen is ook een regenwaterput voor die woningen verplicht.

Bij rijhuizen, in een gesloten bebouwing dus, is de scheiding tussen het afvalwater en het regenwater, afkomstig van dakvlakken en grondvlakken, enkel verplicht indien daarvoor geen leidingen onder of door het gebouw moeten worden aangelegd.

Premies voor het afkoppelen van het regenwater

De kosten zijn moeilijk te schatten en is afhankelijk van je situatie en behoeften. Veel steden en gemeenten in Limburg geven subsidies voor het scheiden van je afval en regenwater. Je vraagt best eerst bij je eigen stad of gemeente of zij dat doen. Daarna kan je via jouw rioolbeheerder de subsidie aanvragen. Heeft u nog vragen? RioolService Limburg is als specialist in rioolwerken in Limburg van alle wetgeving op de hoogte. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak of offerte.

Kosten besparen?
Het regenwater dat terechtkomt op je dak kan je hergebruiken voor de toiletspoeling, de wasmachine, de buitenkraan of om te poetsen. Wanneer je gratis hemelwater gebruikt, reduceer je het gebruik van kostbaar drinkwater en kan je een belangrijke besparing realiseren op zijn drinkwaterfactuur. Meer info vind je in deze brochure van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Doel van het afkoppelen van regenwater

De reden om regenwater te scheiden van vuilwater is het tegengaan van overstromingen en het verkrijgen van zuiverder afvalwater. Vroeger liep het afvalwater (regenwater en vuilwater) rechtstreeks in de dichts bijzijnde beek of rivier in, of werd geïnfiltreerd in de grond. Dit zorgde voor een onnoemelijke vervuiling van ons oppervlakte water en grondwater.

Er zijn toen waterzuiveringsinstallatie gekomen en al het afvalwater werd met rioolbuizen naar het zuiveringsstation getransporteerd. De afstanden waren soms tientallen kilometers. Bij heftige regenval kunnen de rioolbuizen al dat water van zo’n groot stromingsgebied niet aan en ontstaan er overstromingen.

Door regenwater en vuilwater te scheiden, kan het regenwater sneller afgevoerd worden en alleen het vuilwater gaat naar de waterzuivering. Zodoende hebben we aanzienlijk minder last van overstromingen en het vuilwater kan veel beter gereinigd worden

 

 

Hoe gaat afkoppeling van regenwater in zijn werk?

Bezoek van de afkoppelingsdeskundige

Afkoppelen is niet zo eenvoudig. Daarom krijg je gratis hulp van een afkoppelingsdeskundige. Hij komt bij je langs om je afvoerstelsel in kaart te brengen: hoe voer je je afval- en regenwater momenteel af? Hij heeft hiervoor de plannen van je woning nodig. Hij tekent alle leidingen, putjes, aansluitingen uit op een plan. Ook de ligging van gas-, elektriciteits- en waterleidingen is belangrijk voor de afkoppelingswerken.

Opstellen van het afkoppelingsplan

De afkoppelingsadviseur bezorgt je een afkoppelingsplan: dit document maakt duidelijk hoe je in de toekomst je afval- en regenwater moet afvoeren, hoeveel de aanpassingswerken zullen kosten en wanneer de werken klaar moeten zijn. Bezorg dit document ondertekend terug aan de afkoppelingsdeskundige.

Uw aannemer voor afkoppelingswerken

Tenzij anders vermeld in het afkoppelingsplan, moeten de werken klaar zijn vóór de aannemer van de openbare rioleringswerken klaar is met de leidingen en toezichtsputjes / huisaansluitputjes voor je deur. Je verneemt tijdig wanneer dat is. RioolService Limburg is uw gespecialiseerd afkoppelingsaannemer in Limburg. Wij zorgen ervoor dat regenwater en afvalwater apart afgevoerd kunnen worden, wanneer er een gescheiden rioleringsstelsel wordt aangelegd. De afkoppelingswerken bestaan uit de volgende zaken:

  • Opsporen van bestaande leidingen
  • Afkoppelen van de huidige regenwaterafvoerleidingen van het bestaande rioleringsnet
  • Sleuven graven voor de nieuwe rioolleidingen voor het regenwater
  • Aanleg van de nieuwe regenwaterriolering
  • Eventueel plaatsing van een regenwaterput
  • De riolering aansluiten op het rioolstelsel
  • Privékeuring van de nieuwe installatie

Keuring van de riolering

Als alle rioleringswerken op je privédomein klaar zijn en de toezichtsputjes / huisaansluitputjes zijn aangesloten, komt er gratis een keurder langs. De keurder gaat na of de scheiding van het afval- en regenwater correct is gebeurd. Zo ja, dan krijg je een positief keuringsattest.

Uw aannemer afkoppelingswerken in  Limburg

We werken snel en hoeven ter plaatse niet altijd breek- en graafwerkzaamheden uit te voeren dankzij vooruitstrevende technieken die wij gebruiken.

Met één telefoontje lossen wij uw probleem op. Bel naar 0800 999 13 (gratis) of 089 41 79 99 in België, of naar 043 80 80 339 in Nederland voor een snelle service. Onze mensen staan 24/7 klaar om u uit de nood te helpen.

Heel de provincie Limburg: Alken – As – Beringen – Bilzen – Bocholt – Borgloon – Bree – Diepenbeek – Dilsen-Stokkem – Genk – Gingelom – Halen – Ham – Hamont-Achel – Hasselt – Hechtel-Eksel – Heers – Herk-de-stad – Herstappe – Heusden-Zolder – Hoeselt – Houthalen-Helchteren – Kinrooi – Kortessem – Lanaken – Leopoldsburg – Lommel – Lummen – Maaseik – Maasmechelen – Nieuwerkerken – Oudsbergen (Opglabbeek, Meeuwen, Gruitrode) – Peer – Pelt (Neerpelt, Overpelt) – Riemst – Sint-Truiden – Tessenderlo – Tongeren – Voeren – Wellen – Zonhoven – Zutendaal

Wij zijn werkzaam in Nederlands Limburg ten zuiden van Echt-Susteren: Beek – Beekdaelen –Brunssum – Echt-Susteren – Eijsden-Margraten – Gulpen-Wittem – Heerlen – Kerkrade – Landgraaf – Maastricht – Meerssen – Simpelveld – Sittard-Geleen – Stein – Vaals – Valkenburg-aan-de-Geul – Voerendaal

Menu